Delen op

Betaalbare woonvorm komt nu ook naar Leuven
woensdag, 26 oktober 2016 10:16

Beoordeel dit item
(1 Stem)
Betaalbare woonvorm komt nu ook naar Leuven Het ontwerp van Cohousing De Sijs in Heverlee © OFFICEU architects

Coworking, waarbij werknemers een kantoorruimte delen, kennen we al langer. Cohousing is daarentegen in Vlaanderen nog vrij nieuw, maar het fenomeen is aan een sterke opmars bezig in de grote steden. Tegen 2018 zullen in Leuven alleen al drie grote cohousing projecten van start gaan. Hoog tijd om deze nieuwe woonvorm wat beter te leren kennen.

Cohousing gaat niet om samenwonen onder één dak, maar om samenhuizen. Ieder gezin heeft een eigen woonruimte, uitgerust met alle nodige faciliteiten. Je behoudt dus wel je privacy. Daarnaast deel je een aantal voorzieningen zoals een grote tuin, een keuken, een logeerkamer,... met de groep. Zo is er altijd wel iemand in de buurt die je ergens mee kan helpen en de kinderen hebben aan speelkameraadjes geen gebrek.

De groep wordt van bij de start actief bij het project betrokken. Het gaat hier niet alleen om jonge gezinnen met kinderen. Ook alleenstaanden of ouderen vinden steeds vaker hun weg naar deze betaalbare woonformule. Want cohousing dat bespaart je geld én ruimte. De bouwkost is lager, wat in tijden van crisis geen overbodige luxe is. Bovendien kan je ervoor kiezen om zelf een eigen auto of wasmachine te kopen, maar deze spullen delen met je buren is veel goedkoper. Eén grasmachine voor de hele buurt is meer dan voldoende.

Een extra pluspunt is dat cohousing een duurzame vorm van wonen is. En er is natuurlijk ook het sociale aspect. Iemand die op je kinderen past terwijl jij naar de supermarkt gaat of een gezellige barbecue in de tuin. Goede afspraken zijn hierbij cruciaal. De meeste woongroepen komen daarom regelmatig samen om belangrijke beslissingen open te bespreken.

Samenhuizen vindt stilaan zijn weg naar Leuven. De projecten De Sijs aan de Geldenaaksebaan in Heverlee en Botanico op de Kapucijnenvoer zijn in volle ontwikkeling. Eind 2018 zullen ze hun eerste bewoners verwelkomen. Ook in deelgemeente Wijgmaal staat met Wijg&Co een derde cohousingproject gepland.

Bij Torox Vastgoed zijn we alvast benieuwd naar hoe deze alternatieve manier van wonen zal evolueren.

Is cohousing iets voor jou?