Delen op

Eenvoudige tips om deze herfst energie te besparen
donderdag, 03 november 2016 14:20

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Herfst, het seizoen om lange boswandelingen te maken en gezellig dicht bij elkaar te kruipen. Maar de herfst is ook de periode waarin je het licht wat sneller aandoet, de verwarming een graad hoger zet en die paar extra minuten onder een hete douche zo’n deugd doen. Goed voor lichaam en geest, maar niet voor je energiefactuur. En dan moet de winter nog komen. Wij geven je enkele tips om ook tijdens de donkere maanden van het jaar de energiekosten te drukken.

Verwarming

Tijdens de koude en natte winter slorpt je verwarming al snel een groot deel van je energiebudget op. Slim omgaan met de temperatuur in huis is dus de boodschap!
 
  • We hebben het allemaal graag warm, maar je thermostaat standaard op 23°C is misschien wat overdreven. Neem die dikkere trui uit de kast en zet je verwarming enkele graden lager. De aanbevolen kamertemperatuur ligt tussen 18°C en 20°C.

  • Je kan ook je temperatuur aanpassen aan de ruimte. In de badkamer mag het best wat warmer zijn dan in die ongebruikte logeerkamer.

  • Vergeet ‘s nachts de verwarming niet enkele graden terug te draaien. En doe dit al ruim een uur voordat je gaat slapen. Een te warme slaapkamer zorgt voor droge lucht en is dus niet alleen slecht voor je energiefactuur, maar ook voor je nachtrust.

  • Laat je verwarmingsinstallatie bovendien regelmatig nakijken. Een verouderde of slecht afgestelde installatie kan een grote energieverslinder zijn.

 
Elektriciteit
 

Het aantal uren daglicht is tijdens de herfst en winter beperkt. Met een paar kleine ingrepen zorg je voor meer licht in huis zonder dat je je blauw betaalt aan energiekosten.

 
  • Kies voor energiezuinige lampen. Je herkent ze aan het A-label op de verpakking.

  • Je kan er ook voor kiezen om de lichten te dimmen of lampen te gebruiken met een lagere wattage.

  • Misschien evident, maar laat geen lampen branden in ruimtes waar niemand is zoals bv. de hal. Bewegingssensoren of tijdschakelaars kunnen je hierbij helpen.

  • Kerstverlichting is fijn voor de sfeer en gezelligheid, maar besef dat je hier ook voor betaalt. Kies opnieuw voor energievriendelijke versiering of steek eens een kaarsje aan.

  • In de winter draait de droogkast op volle toeren. Maar waarom zou je niet net als in de zomer de tijd nemen om deze op te hangen? Haal dat droogrek van de zolder en gebruik je droogkast alleen ‘s nachts aan een lager tarief of wanneer je grotere hoeveelheden was moet wegwerken.

 

Met deze eenvoudige tips om te besparen op energie in het achterhoofd zorg je ervoor dat je niet voor nare verrassingen komt te staan bij het zien van je energierekening.